Onze projecten

September 23 Buurtbarbecue De Sprunk Asenray


De buurtbarbecue van 23 september j.l bij de Sprunk was een groot succes. Er hadden zich 34 mensen aangemeld waarvan ook 2 gezinnen die pas in de recent gebouwde huizen aan de Molenakker in Asenray zijn komen wonen.
Door de sponsering van het Roermond Fonds  konden de organisatoren de bijdrage voor de bezoekers klein houden.
Ook het weer was die dag fantastisch maar we waren toch blij met de tent want later op de dag begon het te regenen.  Dat mocht de pret niet drukken, we zijn allemaal droog gebleven.
De mensen op de Molenakker hebben elkaar door deze BBQ zeker beter leren kennen.
De BBQ die door Slagerij Traiteur Cox was verzorgd was voortreffelijk en ook Mooren events heeft alles keurig geleverd, opgezet afgebroken en opgehaald.Het was in een woord toppie.september 2022 Familiefilm Swalmen

Op 30 september werd er een familiefilm gedraaid op het Mortelplein in Swalmen. Het was een fantastische avond met wafels, gebakken door bewoners van WBC Daelzicht, ijsjes van Giovanni en popcorn van Jan Linders.
Circa 70 mensen (voornamelijk kinderen, papa’s, mama’s, opa’s en oma’s) hebben in een bijzondere ambiance genoten van de film Sing2. De film was gepland in de buitenlucht in de speeltuin aan het Mortelplein, maar gezien de onzekere weersverwachting zijn verhuisd naar een loods aan de Lambertusstraat.
Dankzij een financiële bijdrage van Het Roermond Fonds konden wij deze zeer geslaagde activiteit realiseren.
Namens alle medewerkers van Stichting Speeltuin Mortelplein  en bezoekers van de film, hartstikke bedankt! 


oktober 2022 Kinderboerderij Donderberg

Tijdens de herfstvakantie is de kinderboerderij op de Donderberg feestelijk geopend. Veel mensen zijn een kijkje komen nemen want er is de afgelopen maanden hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Ook zijn er scholen uit diverse andere buurten van Roermond gekomen. Voor de opvoeding van kinderen is de boerderij heel belangrijk want veel kinderen moeten leren omgaan met dieren. De scholen hebben zelfs lesprogrammas rondom de kinderboerderij gemaakt. Ook de buurtbewoners zijn erg positief over de komst van de kinderboerderij en de dieren zelf zijn heel tevreden in hun nieuwe verblijf. De buurt is een stuk gezelliger geworden en het is er zo druk, dat de organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers. 
10-9-2022 Buurtfeest De Kemp

Onlangs vond het buurtfeest plaats in de Roermondse wijk De Kemp, opgezet door het organisatiecomité Buurtfeest de Kemp. Het samenwijn vond plaats in buurthuis 't Trefpunt. Ondanks dat het een frisse dag met wind en regen was, was er een goede opkomst van buurtbewoners. Er waren spellen en o.a. een tekenwedstrijd voor de kinderen. Er was een dj met swingende muziek waarop volop werd gedanst
Het was een goede geslaagde dag voor jong en oud. Het organisatiecomité en de bewoners van De Kemp waren erg blij met de subsidie van het Roermond Fonds

8-6-2022 Buitenspeeldag Venloseweg 

Op woensdag 8 juni was weer de landelijke buitenspeeldag. De Venloseweg doet hier jaarlijks aan mee en organiseert voor de kinderen uit de buurt een leuke middag. Dit jaar hebben de kinderen veel plezier gehad met de ballonnenclown, ze konden knutselen en schilderen, er waren prijzen te winnen met spelletjes, ze werden allemaal geschminkt en ondanks het slechte weer hebben een hoop kinderen ook nog plezier gehad op het springkussen.


11-6-2022 Barbecue de Kemp

Op zaterdag 11 juni hebben de buurtbewoners van de Kemp een gezellige BBQ gehad. Het was een heerlijke dag om na corona weer bij elkaar te komen. De buurtbewoners hebben samen hebben alles voorbereid, klaargemaakt gezellig bijgepraat onder het genot van een hapje en drankje. 
Organisatoren Betsie, Mariet en Nicole bedanken namens alle inwoners van de wijk het Roermondfonds voor de financiële bijdrage.22-5-2022 Lezingen WijZIjnMaasniel

Op 22 mei vonden er twee lezingplaats over de historie van Maasniel.  De aftrap werd gedaan door Fons van den Broeck die ons meenam naar het jaar waarin Maasniel voor het eerst genoemd werd in de boeken: het jaar 943 onder de naam Nieol in een Balderik document. Vanaf dat moment werden we getrakteerd op mooie plaatsjes van Maasniel met zijn rijke historie, van de tijd onder de vlag van Spanje, België en tenslotte Nederland. Het rijk Dalenbroeck en de parochie in 1298. De reis vervolgde zich door een rijk verleden waarin aandacht was voor gebouwen, boeken en natuurlijk werd ook de mooie Neelse boom niet overgeslagen. Het verhaal over de burgemeesters van Maasniel werd luchtig verteld en zo gingen we van de 2 steenfabrieken naar de Neelder Katers en de aardbeving in 1992 om tenslotte bij de OLS-bank stil te staan en een kijk op de Neelder Kater op de rotonde.
Na wederom een korte pauze was Chrit Houtackers aan de beurt die ons meenam in zijn beleving van de nadagen van de 2e wereldoorlog. Beschietingen en ontploffingen kwamen aan de orde, gevolgd door zijn belevenissen in de Spik. Het verhaal van de barre tocht naar Friesland als evacuees beroerde de aanwezigen, zeker omdat er ook nog gasten bij waren die dit zelf ook meegemaakt hadden. De terugkomst en de perikelen die zich daarna afspeelden bij de wederopbouw maakte hij als kind van 6 jaar bewuster mee. De ontdekking van een Duitse soldaat in het koren maakte grote indruk. Zo ook het oorlogstuig dat overal te vinden was. Helaas had dit ook een schaduwzijde, 9 jongens kwamen om bij het ontmantelen van een rigelbom, de plaatsje van de herdenkingsplaat op de Spik spraken boekdelen. (www.spikmaalbroek.nl)
Zo kwam er met dank aan het Roermond Fonds een einde aan een mooie middag met veel nieuwe kennis en wetenschap voor de bezoekers. 27-4-2022 Koningsdag Maasniel

Op Koningsdag 27 april hebben de kinderen in Maasniel genoten van diverse activiteiten met mooi versierde fietsen, spellen, klauteren en knutselen.  We mochten rekenen op de inzet van juryleden onder aansturing van Patricia Daemen, Wienkeuningin Daphne en secondantes en pastoor en deken van onze H. Laurentiuskerk Roermond.
Tevens waren er mooie prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door Boekhuis de kleine Tovenaar. 
Bouwmaat zorgde voor de ondersteuning bij de ouderwets coole blaaspijpen en Scouting Sint Joris Maasniel bouwde het stoere klauterparcours. Al met al een zeer geslaagde Koningsdag! 
4-4-2022 Nieuwe Beamer voor bewoners De Stadhouder

april 2022 - WoonZorg NL heeft in het kader van ‘Mee-Doen’ en participatie een leuk en inspirerend activiteitenprogramma opgezet. Voor de uitvoering is Karin van der Plas, projectleider van Stichting Naoberzorg aangesteld om de ‘beweging van onderop’ te stimuleren en bewoners van de Stadhouder weer uit te nodigen om weer mee te doen aan allerlei activiteiten in hun eigen woonomgeving. Dit is na de Coronatijd zeker geen overbodige luxe omdat veel mensen lange tijd niet meer hebben kunnen deelnemen en er ook geen activiteiten meer konden worden georganiseerd. 

Voor een aantal nieuwe activiteiten, zoals de introductie van Kom-op-de-soep (op zondag), de zogenaamde ‘klik-en tikcursus’ en het organiseren van maandelijkse themabijeenkomsten was een beamer nodig. De beamer die aanwezig was, was kapot en daarom moest men op zoek naar een fonds om de aanschaf van een beamer te kunnen bekostigen. In deze zoektocht vond de projectleider al snel gehoor bij het Roermond Fonds, die positief reageerde en uiteindelijk een mooi bedrag beschikbaar stelde. Zodoende konden de nieuwe plannen en activiteiten op korte termijn worden uitgevoerd. Inmiddels is in samenwerking met het Bibliocentre de klik& tikcursus gestart en was de eerste thema-avond over Positieve Gezondheid succesvol en smaakt naar meer. 

De bewoners van de Stadhouder zijn dan ook blij met de medewerking van het Roermond Fonds, want dichtbij huis samenwerken is wat de sociale verbindingen versterkt.
27-3-2022 Samenspeeldag Philharmonie Maasniel en Fanfare Sint Laurentius Leeuwen

Op 27 maart 2022 vond de Samenspeeldag plaats in Café Zaal De Ster in Maasniel. Dit was een samenwerking van de Philharmonie Maasniel en de Fanfare St. Laurentius Leeuwen, waarin de leden van beide verenigingen muzieksolo’s voor het publiek van Leeuwen en Maasniel ten gehore brachten. De solisten bereidden gedurende het afgelopen jaar solo’s voor die werden begeleid door een professioneel pianiste en beoordeeld door een kundige jury.
De Samenspeeldag is voornamelijk bedoeld voor jeugdleden om te proeven aan podiumervaring, maar ook volwassen muzikanten doen mee om hun niveau aan te scherpen. De meer dan 20 solisten kregen na afloop een oorkonde met een oordeel en tips van de jury. De jeugdleden kregen bovendien een medaille voor hun deelname. De verenigingen mogen verschillen in stijl en cultuur, maar de muziek is de universele taal die de verenigingen verbindt.
De fanfare St. Laurentius en de Philharmonie Maasniel waren zeer blij met de financiële ondersteuning van het Roermond Fonds, waarmee de professionaliteit van dit oefenconcours werd gegarandeerd. 28-10-2021 High Tea Wijkhuis 't Trefpunt Kemp

28 oktober j.l is er een High Tea georganiseerd in samenwerking met Cas Wolters, bekend van Heel Holland Bakt. Betsie Kampers, inwoonster van de Kemp, kwam met het leuke idee om een high tea te organiseren in wijkhuis ‘t Trefpunt. Zij licht toe: "Cas Wolters is een vriend van mij en toen ik hem benaderde om de workshop te gaan geven reageerde hij meteen enthousiast.  Met wat ondersteuning van het opbouwwerk van Wel.kom hebben we een plannetje opgezet. Er werd een begroting gemaakt en deelnemers zou gevraagd worden voor een deelnemersbijdrage. Echter was dat niet voldoende om de onkosten te dekken. Er is bewust niet voor een grote deelnemersbijdrage gevraagd, omdat we wisten dat sommige Kempenaren een smalle beurs hebben en het is belangrijk dat iedereen kan meedoen. Zodoende werd het Roermond Fonds aangeschreven."

Betsie en Cas waren superblij dat het Roermond Fonds financiële steun bood om hun idee tot werkelijkheid te maken. Nu kon het beginnen. Er werd een flyer gemaakt, deelnemers geworven (het was binnen no time vol, zo populair was het), boodschappen gedaan enz.

28 oktober was het dan zover. Cas en Betsie waren met enkele vrijwilligers al vroeg aanwezig om de zaal klaar te maken. Tafels werden in groepjes neergezet, en elk groepje ging een eigen gerecht bereiden. De benodigde boodschappen werden daar al op klaargezet, incl. recept. De deelnemers stroomden binnen. Cas gaf een klassikale uitleg wat er moest gebeuren. Ieder groepje ging aan de slag. Er werden o.a. mini quiches gemaakt, verschillende soorten wraps, gebakjes, koekjes, scones, bladerdeeggerechten en pizzaatjes. Er werd goed samengewerkt, ondanks het feit dat niet alle buurtbewoners  elkaar van te voren kenden. Cas liep overal rond om te helpen en aanwijzingen te geven. Betsie: "De dag is een groot succes geweest, mede dankzij de steun van het Roermond Fonds!" 

14-02-2021 Vastelaoves Villaasj Bingo

Waar de wijk Maasniel in normale tijdens volstroomt op carnavalszondag vanwege de Vastelaoves Villaasj, vond de organisatie ondanks de coronamaatregelen een manier om toch een gezamenlijke activiteit te organiseren voor de mensen van Maasniel. De digitale bingo activiteit, bijgewoond door 340 mensen, bracht toch een stukje gezamenlijke vastelaovend in de huiskamers in Maasniel. Het Roermond Fonds ondersteunde dit initiatief met een financiële bijdrage.